maandag 6 juni 2016

LMP clubrace van 3 juni, volle bak !

Vanavond werd het een volle bak bij Speedtrack, naast de vaste hap van 7 rijders zou jeugdrijder Finn zijn debuut maken (daarover later meer), Jan was er ook weer en zelfs Gert kwam weer een avond bij Speedtrack rijden. Leuk, 12 rijders dus 2 manches met 6 rijders !

Na wat geoefend te hebben (altijd doen, zeker als je een tijdje niet gereden hebt), kunnen we met de kwalificatie beginnen.

Finn mag als eerste van start, en laat zien dat hij niet voor niets mag meedoen, hij rijdt meteen al in de 11, dat doet niet iedereen bij zijn debuut ! Jan komt daarna, ziet de bui al hangen, want voor onder de 12 te rijden, moet je wel een goed rondje rijden, Jan haalt het net niet en dan verbetert Rick zijn PR met weer drie tiende tot een 11,5 ! Hans kan daar niet achter blijven en verbetert zijn PR met een tiende en zet de toon met een 11,2 Sander Klappe rijdt net geen PR (dat had hij moeten doen om sneller dan Hans te gaan), wat wel aangeeft dat Hans een goede tijd rijdt. Gert rijdt met zijn BMW V12 een nette 11,5 (ja, een BMW V12 is niet zo snel als een Lola), dus die 11,5 laat zien dat Gert het niet verleerd is. Roel gaat marginaal sneller dan Hans,  Sander Knol gaat weer sneller maar haalt net niet onder de 11, Jim haalt die grens wel maar ook maar net, Joop doet wat hij altijd doet, rijdt een snelle 10,6, maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om Jos en Edwin voor te blijven, en dat komt ook uit want Jos rijdt een snelle 10,3 en Edwin rijdt ook in de 10,3 maar is 5 honderdste langzamer. 

De uitslag van de kwalificatie:

Dat belooft mooie races, Jos en Edwin zitten dicht bij elkaar, datzelfde geldt voor Jim, Sander Knol, Roel, Hans en Sander Klappe. Tussen Gert en Rick zit maar weinig verschil en we kunnen tussen Finn en Jan ook een spannende strijd verwachten.

Voor de eerste race staan gereed (van rechts naar links):
Hans als snelste gekwalificeerd in deze heat, dan Sander Klappe, Gert, Rick, Finn en Jan. En waarmee komen zij aan de start ? (van links naar rechts):
De lichtblauwe Nissan van Hans als snelste in baan 1, dan de witte Fina McLaren van Sander Klappe, de witte BMW V12 van Gert, de witte “Jever” Porsche gereden door Rick, de witte “Mobil” Porsche van Finn en de spierwitte Lola van Jan. Hallo, bijna allemaal witte auto’s, wordt het niet tijd Jan, om jouw lelieblanke Lola van een sprekend kleurtje te voorzien (knalgeel of fel oranje), dan zie je je slotcar nog beter.…

Bij de start neemt Sander Klappe in baan 2 meteen de kop, op de hielen gezeten door Hans, Gert en Rick, terwijl Finn en Jan in de langzamere banen 5 en 6 gelijk op gaan. Sander vergroot gaandeweg zijn voorsprong op Hans, maar in de 3e stint zijn de rollen omgedraaid, Hans loopt in en komt in dezelfde ronde, gaat Sander in de 4e stint voorbij, houdt in baan 5 rijdend zijn rondje voorsprong maar dan komt de baan 6, menigmaal een scherprechter, en ook hier, Sander weet in baan 1 rijdend zijn achterstand in te lopen, Hans voorbij te gaan en met 18 baanstukken voorsprong als eerste te finishen in deze heat, zowel Sander als Hans rijden een PR. Tussen Gert en Rick is het ook spannend, eerst bouwt Gert, regelmatig rijdend een flinke marge van 3 ronden op, maar zodra Rick in de snelle banen komt, begint hij in te lopen, maar komt 4 minuten tekort om Gert te achterhalen, hij finisht op 1 ronde achter Gert op de 4e plaats in deze heat,maar rijdt wel weer een PR ! Eenzelfde soort strijd speelt zich af tussen Jan en Finn. Jan kan zodra hij baan 6 gehad heeft, langzamerhand een voorsprong van 2 rondjes opbouwen op Finn, maar halverwege wordt de voorsprong niet groter, hij slinkt een heel klein beetje en de laatste stint gaat Jan baan 5 in met een voorsprong van 2 rondjes. Dat blijkt niet genoeg te zijn, want Finn heeft zijn kruit tot het laatst bewaard en rijdt heel geconcentreerd in baan 4 wel 19 rondjes, haalt Jan in en gaat hem voorbij, zodat Finn in zijn eerste echte race een mooie 5e plaats behaalt en meteen de grens van 100 rondjes slecht, en hoe ! 106 rondjes, wie doet dat hem na in zijn eerste race !

Na deze enerverende race beginnen aan de volgende en daar staan weer 6 man gereed (van rechts naar links):
Jos als snelste in baan 1, dan Edwin, Joop, Jim, Sander Knol en Roel sluit de rij. En dit veld staat aan de start (van links naar rechts):
Twee Lola Aston Martins, de felgroene Lola van Jos, daarnaast de Gulfblauwe van Edwin, dan twee bijna identieke Lola’s, die van Joop en van Jim, daarnaast de zwarte Audi R18 van Sander Knol en de oranje McLaren van Roel.

Als de rode lichten doven gaat Edwin in baan 2 aan kop, vlak erachter Jos, en op enige afstand Joop, Jim, Sander Knol en Roel. Maar lang duurt die voorsprong van Edwin niet, zodra Jos in baan 2 komt te rijden, gaat hij Edwin voorbij en bouwt langzamerhand zijn voorsprong uit. Jos eindigt in baan 6 en moet dus een ruime voorsprong hebben om Edwin die in baan 1 eindigt, en met 3 rondjes voorsprong moet het wel lukken, toch? En ondanks dat Edwin ruim 22 rondjes in baan 1 rijdt loopt hij niet veel in op Jos, die in baan 6 ruim 21 rondjes rijdt ! Tussen Jim en Sander Knol ontwikkelt zich ook een mooie strijd, In de eerste twee stints loopt Jim telkens een ronde uit, maar dan komt Sander in de snellere banen en maakt in de 2e volgende stints zijn achterstand goed, maar zodra Jim in baan 2 komt te rijden loopt hij bijna 2 ronden uit op Sander in baan 3, en hoewel Sander in de laatste stint wat inloopt, eindigt Jim op de 4e plaats in deze heat met een ronde voorsprong op Sander, Tussen deze strijdende rijdt Joop in een soort niemandsland, hij is te snel voor Jim en Sander, maar niet snel genoeg voor Jos en Edwin, zodat Joop op een voor hem normale 3e plek eindigt. Roel rijdt k in een niemandsland, zijn tegenstanders reden in de vorige heat, dus je eigen race rijden en proberen meer rondjes te rijden dan Sander Klappe en Hans uit de vorige heat, wat Roel ternauwernood lukt.

Dat zal volgende keer wel anders zijn, want Hans heeft een paar Lola’s voor hem en Rick uit Duitsland laten komen, Hans wil ook een keer met de snelle jongens mee rijden, en ik voorspel dat hem dat gaat lukken,  als dat volgende keer niet is, dan een van de volgende keren.    

De totaal uitslag:

Mooie wedstrijden, en na de race worden de slotcars altijd gekeurd door Joop, om te zien of ze allemaal aan het reglement voldoen.

De keuring bracht niets aan het licht, alle auto’s waren in orde.

Maar wat viel mij op vanavond, eigenlijk 4 rijders:

·       Het debuut van Finn van Oene, hij rijdt van half zeven tot acht bij de jeugd, hij rijdt al leuk, zeker gezien het halfjaar dat hij lid is, maar het was me al vaker opgevallen, hoe geconcentreerd hij zijn slotcar over de baan stuurde. En nu mocht hij een keer mee doen met de volwassenen, en dan meteen al meer dan 100 rondjes rijden, dat doen er niet veel hem na. Altijd gesupport door zijn ouders, die niet alleen maar toe kijken, maar ook meedoen als  baaninzetter ! Ga zo door Finn, leuk om jou zo geconcentreerd te zien rijden.
·      

    Jan was weer present na een paar maanden afwezig te zijn geweest, zijn vrouw vond dat hij maar weer eens moest gaan rijden, want je bent niet voor niets lid van Speedtrack ! Wijze raad, Jan, vaker naar je vrouw luisteren ! En Jan reed als vanouds, nog geen PR maar reed wel in de banen 2,3 en 4 een snellere rondetijd als in de kwalificatie, allen in de 11 ! Dat laten onderstaande cijfers wel zien: 
   
·       En Gert was er weer na een half jaar afwezig te zijn geweest, en liet zien dat hij het rijden nog niet verleerd is, want om met een niet zo courante BMW V12 toch nog 113 rondjes te rijden…. Je mag vaker komen Gert, kunnen we weer mooie herinneringen ophalen van historische races en race auto’s. Tip, wil je Gert op zijn praatstoel hebben, laat dan het woord Ford Escort of Ford Capri vallen, en dan komen de verhalen wel los !   
·       Tja, en dan de wederopstanding van Jos, hij was vanavond bijna niet bij te houden, en wij vragen ons natuurlijk af, wat zijn geheim is, uiteraard heeft hij een goede auto, maar Jos heeft tegenwoordig een magische ring, ik heb hem mogen zien, er staat een recente datum ingegraveerd en een naam, en die persoon geeft Jos vleugels ! Ik vond hem vorige week al in hogere sferen, maar dat schijnt nu bestendigd te zijn door middel van een ring wat ceremonieel uitgereikt schijnt te zijn. Meer weet ik er niet van, maar dat het Jos goed doet, staat vast ! 


Volgende week de Group5’s, gaat wat minder snel, maar nog spannender omdat het veld nog dichter bij elkaar ligt.