vrijdag 28 april 2017

De GroupC mag weer los !

Weer een aardig volle bak, 11 rijders.

Ditmaal rijden we met de GroupC clubauto’s, eigenlijk de langzaamste klasse, die we rijden, maar wel een heel leuke klasse ! Doordat de (kleine) motoren inline liggen, hebben ze een iets andere wegligging dan de sidewinder of anglewinder modellen. Daar moet je op inspelen, en ook dat iedere baan een eigen auto heeft, bv de zwarte GroupC Mercedes loopt langer uit, heeft minder remvermogen als de andere modellen, en daar moet je op inspelen door iets meer rem op je regelaar in te stellen (of eerder het gas los te laten). Er rijden drie Lancia’s LM mee (baan 1, 2 en 5) een korte Lancia (baan 6) en drie Mercedessen (baan 3, 4 en de kwalificatie auto). 

Er wordt naarstig getraind, en omdat dit pas de tweede keer is dat we met deze slotcars rijden, wil iedereen in elke baan even oefenen. We zetten de trainingstijd op 2 minuten, zodat iedereen op elke baan even kan trainen, want elke auto rijdt iets anders….

Tegen negen uur is iedereen zover dat we met de kwalificatie kunnen beginnen, waarbij Edwin aangeeft dat hij graag in de eerste race wil rijden omdat hij eerder naar huis moet. Aangezien het systeem daarin niet voorziet, zal hij zich zodanig moeten kwalificeren, dat hij in de eerste groep mag starten, een uitdaging dus !

Maar Rick mag als eerste van start, rijdt een nette 12,4 waarvan we nu nog niet weten wat die waard is, dan Richard, een 13 laag om mee te beginnen, wel iets sneller dan de vorige keer, dus een PR. Finn rijdt een tiende harder dan Rick (ook een PR voor Finn), Hans is twee honderdste sneller dan Rick, dus dat ligt dicht bij elkaar. Roel is twee tiende sneller, en dan mag Edwin, tot nog toe hebben 5 rijders gereden en 12,2, is de snelste tijd, dus eigenlijk moet Edwin niet sneller gaan als 12,2 om zeker te weten dat hij in de eerste groep mag starten. Maar Edwin heeft blijkbaar de F1 tests in Barcelona gezien, waarbij Ferrari net voor de finish even van het gas af ging om een niet te snelle tijd te zetten. En dat doet Edwin dus ook, op het rechte stuk voor de finish laat hij de bolide langzaam uitrollen en het heeft effect, een 12,3 is zijn snelste tijd, dus daarmee komt hij hoogstwaarschijnlijk in de 1e groep, ervan uitgaande dat de rest een snellere tijd zal zetten. Sander Knol laat meteen zien, at dat mogelijk is, duikt flink onder de 12 en zet met een 11,749 een snellere tijd neer als de snelste kwalificatietijd van Sander Klappe begin februari (dus een PR voor Sander Knol !). Joop duikt ook onder de 12, maar nipt evenals Jim, ze komen bij lange niet aan de tijd van Sander Knol, Jos komt heel dichtbij met een 11,8 (wel een PR voor Jos), dan als laatste Sander Klappe, die de vorige keer de snelste was, maar ook Sander Klappe eindigt in de 11,9, dus Sander Knol heeft nu het clubrecord voor de GroupC !    

De uitslag van de kwalificatie:
 1. 1.     11,749 Sander Knol (PR en CR !)
 2. 2.    11,804 Jos (PR !)
 3. 3.    11,913 Jim
 4. 4.    11,944 Sander Klappe
 5. 5.    11,983 Joop
 6. 6.    12,220 Roel
 7. 7.    12,317 Edwin
 8. 8.    12,340 Finn (PR !)
 9. 9.    12,458 Hans
 10. 10. 12,483 Rick
 11. 11.  13,109 Richard (PR !)


In de eerste race komen aan de start:

Roel als snelste van deze 6 gekwalificeerd, start in baan 1, daarnaast Edwin (die zich duidelijk ingehouden heeft !), dan Finn, Hans, Rick en Richard.
De slotcars waarmee ze gaan rijden zijn inmiddels wel bekend:

In baan 1 de roodblauwe Lancia LM, daarnaast een witte Lancia LM in baan 2, dan de grijze Mercedes in baan 3, de zwarte Mercedes in baan 4, de witte Lancia LM  in Martini uitvoering in baan 5, en in baan 6 de gele Lancia (geen LM uitvoering).  

Na de start laat Edwin meteen zien dat hij eigenlijk niet in deze heat thuishoort, hij peert er meteen vandoor en zet iedereen meteen op 2 ronden, en daar komen per stint 1 tot 2 ronden bij, en het zal niemand verbazen dat Edwin deze heat soeverein wint. Daarachter is het spannender, met een mooie strijd tussen Hans en Roel en tussen Finn en Rick. Aangezien Roel in de snelle banen begint en Hans in de langzamere banen, is het verschil in het begin duidelijk, maar allengs komt Hans dichterbij, maar de wedstrijd is niet lang genoeg om Roel te achterhalen. Eenzelfde verloop tussen Finn (die begint in de snellere banen) en Rick (die begint in de langzamere banen), Finn neemt in het begin een ruime voorsprong, maar Rick komt halverwege steeds wat dichterbij, maar in de laatste stint weet Finn Rick nog voor te blijven, een halve baan is maar het verschil, maar wel een PR voor Finn ! Overigens gingen Finn en Hans in het begin gelijk op, maar Hans weet baan 6 beter te overleven dan Finn en dan maakt dat verschil tussen Hans op Finn een kleine twee ronden. Richard rijdt zijn eigen race, begint in de lastige baan 6, en dan lig je gelijk al een eind achter, maar weet daarna een constant tempo te draaien wat resulteert in een PR !  Dus Edwin is eerste in deze heat, voor Roel, Hans, Finn, Rick en Richard.

Voor de tweede race staan gereed (, beetje bewogen foto, voortaan toch maar weer met flitsen):

Sander Knol start als snelste in ban 1, daarnaast Jos, Jim, Sander Klappe en Joop sluit de rij.
De bekende slotcars, (vijf ditmaal, baan 6 wordt in de eerste stint niet gebruikt).


Na de start tekent zich meteen een rangorde af, die af te leiden is van de baan waarin men start, en na 4 minuten heeft Jos in baan 2 een ronde voorsprong genomen op Sander Knol in baan 1, Jim in baan 3 en Sander Klappe in baan 4en twee ronden op Jop in baan 5. Maar dan komt Sander Knol in baan 2, en haalt die ronde achterstand op Jos terug, zodat Jos en Sander Knol in dezelfde ronde rijden, Jim op 1, Sander Klappe op 2 en Joop op 3 ronden. Sander Knol gaat onverdroten door, passeert Jos en neemt een ronde voorsprong, en halverwege is de stand, Sander Knol, Jos (-1), Jim (-2), Sander Klappe (-4) en Joop (-4). In de 4e stint blijft deze volgorde gehandhaafd, behalve dat Jim in baan 6 een rondje extra moet toegeven. Ook in de 5e stint is globaal deze volgorde, Sander Knol aan kop, dan Jos (-1), Jim ook (-1, jawel 20 ronden in baan 1 !), Sander Klappe (-2) en Joop (-2), deze laatste rijders maken gebruik van de snellere banen om wat in te lopen. De laatste stint gaat in, met Sander Knol in de langzame baan 6, Jos in baan 1, Jim in baan 2 Sander Klappe in baan 3 en Joop in baan 4. Zal Sander Knol de druk aankunnen die Jos zal uitoefenen ? Het wordt erg spannend , Jos loopt aardig in, maar baan 6 ligt Sander Knol wel (hij traint erg vaak in baan 6 en betaalt nu uit), want met een minuut te gaan lijkt de achterstand van Jos onoverbrugbaar en met 18 baanvakken voorsprong eindigt Sander Knol op de 1e plaats in deze heat, voor Jos en op een ronde Jim, een rondje daarachter Sander Klappe en Joop sluit de rij in deze heat.

Weliswaar heeft Sander Knol op een fraaie wijze deze heat gewonnen, maar hij is niet de overal winnaar, want Edwin blijkt in de vorige heat net wat sneller gereden te hebben, het verschil is ruim een ronde. Maar mooie races met deze klasse !  

De uitslag:

Wat feiten:
 • ·         Kwalificatie PR’s van Sander Knol (CR !), Jos, Finn en Richard.
 • ·         Race PR’s van Finn en Richard.
 • ·         Joop en Rick rijden in de race in baan 2 een snellere rondetijd dan in de kwalificatie  
 • ·         Richard rijdt in de race in de banen 2 en 3 een snellere rondetijd dan in de kwalificatie 
 • ·         Het wekt natuurlijk geen verbazing dat Edwin in de race in de banen 1,2,3 en 4 een snellere rondetijd rijdt dan in zijn (ingehouden) kwalificatie


De stand bij de clubauto’s:
14-4-2017
Totaal
aantal races
Klasse A
punten
Jos
41
3
Edwin
35
2
Sander Kn
32
3
Jim
30
3
Sander Kl
25
3
Joop
20
3
Roel
17
3
Simon
0
0
Tom
0
0
Totaal
aantal races
Klasse B

punten
Hans
14
3
Finn
9
3
Rick
6
2
Jan
4
2
Richard
3
3
Gert
0
0
Ton
0
0

De totaalstand:
14-4-2017
aantal races
Klasse A
Totaal
Jos
175
13
Edwin
153
12
Joop
124
13
Sander Kn
116
13
Jim
98
12
Sander Kl
81
13
Roel
54
13
Tom
19
2
Simon
4
1
Klasse B

Totaal

Hans
46
10
Rick
26
8
Finn
26
10
Richard

15
10
Jan
10
6
Gert

0
0
Ton
0
0